Vékás Zoltán, lp.  
 
 
A bölcsek karácsonyi istentisztelete

"Hol van a zsidók királya, aki most született, mert láttuk az Ő csillagát, amikor feltűnt és eljöttünk, hogy imádjuk Őt." Máté evangéliuma 2,2

E kérdést a napkeleti bölcsek tették fel Heródes királynak. Heródes nyugtalanná vált az egész Jeruzsálemmel együtt, ez neki - gonoszsága miatt - rossz hír volt.

E karácsonyban figyeljünk a bölcsek Isten imádatára, ami követendő példa kell legyen minden igazi keresztyénnek.

A bölcsek ráéreztek, hogy elengedhetetlenül szükségük van találkozni a csillag által jelzett királlyal, aki nemcsak a zsidóké, hanem az egész világé is. E vágyuk kielégítésében semmi nem akadályozhatta meg, sem távolság, sem utazási körülmények. A lelkük kívánta azt, Aki még csak sejthető volt számukra, de Ő volt a Messiás. Karácsonykor legyen a legfontosabb mindenkinek: találkozni az Isten Fiával.

Érdekes, de követendő példa a bölcseknél, hogy nem ragadtak le a csillagnál. Kérdezősködtek, a papok pedig olvasták a próféciát. A csillag így a bibliához vezette őket. Áldott ünnepünk akkor van, ha a Bibliában önmagát kijelentő Messiással találkozunk. Legyen az Isten igéje minden napi fő lelki táplálékunk. Megjegyzendő, hogy az írás, a megszületett Jézussal való - nem elméleti és képzeletbeli - hanem személyes találkozáshoz vezet mindenkit. A hiteles Istentisztelet, nemcsak a szent írás ismerete, hanem a Bibliából a Szent Lélek által megismert, megszeretett, elfogadott Szabadító követése mindenben. Mivel kijelentést kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba. Ez a helyes Istentisztelet csúcsa. Legyünk mi is ilyen "bölcsek". A teljes írás értelmében ez azt jelenti, hogy akik találkoztak Jézussal és imádták Őt, megszabadultak a régi bűnös élettől és ellenállva az Ördögnek, többé nem fogadnak neki szót.

Kedves olvasó, kívánom, legyen áldott találkozásunk Jézus Krisztussal. Benne bűnbocsánatot és szabadulást, következésképpen hamisítatlan szeretetet, örömöt, békességet nyerünk. Ez más élet, ez más út. Ez jó és fontos nekünk, családunknak, munkakörünknek, nemzetünknek. Ezután következhetik a testté lett Ige nevében gondoskodni az özvegyekről, árvákról, hajléktalanokról, szenvedély betegekről és sorolhatnám.

Ez csodálatos karácsonyi ünnep és élet.
Áldott Karácsonyt és Isten oltalmában boldog új évet kívánok!


 

(a cikk a Szatmári Friss Újság 2006. december 26-i számában jelent meg)


lap tetejére

 

vissza